Hva gjør huset dyrt – 2

Jeg skrev for litt siden om ting som gjør huset dyrt i konstruksjonen. Har du leid inn en arkitekt er det her budsjettprisen på huset ditt kan gjøre store hopp uten at den vanlige mannen i gata har kontroll på det. En god arkitekt skal derfor tegne en konstruksjon ut fra ditt budsjett. Sørg for at han/ hun er godt kjent med din økonomiske ramme- spesielt hvis den ikke er ubegrenset.
De tingene det er lettere å forholde seg til for en byggeherre er alle de innvendige materialene som velges, fliser, gulvmaterialer, veggmaterialer, lamper, kjøkkeninnrdening o.s.v..
I tillegg ramser jeg opp litt ting som påvirker budsjette ditt her:

Vedlikeholdsfritt ytterpanel er dyrere enn paneler som må males eller beises, men vedlikeholdskostnader er lik null både i tid og penger og bidraget til miljøet er bedre hvis du velger vedlikeholdsfritt. Eksempel på vedlikeholdsfritt er lerk, cedertre, eik o.s.v. En som leverer god kvalitet og gode priser på ute- og innepaneler er Svenneby sag og høvleri i Hobøl. Sjekk prisen her før du handler på Maxbo! Kebony er et annet ytterpanel på markedet som er vedlikeholdsfritt, og som har blitt populært de siste årene.

Stående ytterpanel er dyrere enn liggende ytterpanel, fordi det er mer jobb for snekker’n å legge stående.

Vinduer er dyrere når de har lavere u-verdi. Det er nå krav om u-verdi på 1,2 for nybygg. Det er bra, fordi vi i Norge kaster bort mye energi på å “fyre for kråka”. Alle vindusleverandører kan levere u-verdi = 0,7. Dessverre er dette mye dyrere, og man får ikke støtte til å sette inn disse vinduene i nybygg eller vindusskifte i eksisterende bygg fra Enova eller fra ENØK støtteordningen som noen kommuner har. Veldig rart egentlig siden den gjennomsnittlige husholdning i Norge bruker 70% av elektrisititetsforbruket sitt på oppvarming. Så hadde vi fått til en skikkelig utskifting av vinduer her i landet, så hadde det monnet veldig på det totale EL-forbruket.

Balansert ventilasjon er også et krav i nybygg. Eller det kan omgåes, men det krever da at den naturlig ventilasjon skifter luften med filter hver annen time, en del mer isolasjon i vegger og tak, u-verdi =0,8 på vinduer og nattsenking av innetemperatur til 18 grader i 8 timer……. Det vil si at dette ikke er noe billigere alternativ, og man kan like så godt gå for balansert ventilasjon fra første stund. Det kommer et innlegg om balansert ventilasjon på denne bloggen ganske snart.

Takmaterialer varierer veldig i pris. Takpapp er kanskje det billigste. Så kan man ha glasert takstein, som er dyrere enn ikke glasert- og etter hva jeg har hørt er takstein fra Nedeland best og dyrest…. Bånntekking er dyrere enn dette igjen, og materialet man velger her kan variere fra Plannja til sink og kobber som er dyrest.
Man kan også ha tretekke på taket, og det er populært og fint med vedlikeholdsfritt her. Men mange treslag er ikke så godt egnet, eks. eik. Har hørt at cedertre er godt eignet, og lerk strides de lærde om. Svenneby sag og Høvleri i Hobøl har god kunnskap om takdekker i tre. Valgene på takdekke er mange, så man må nesten bare sjekke det ut med blikkenslagere, eller på internettforum.

Skjulte takrenner er en arkitektfavoritt…. Dette krever smarte løsninger, fordi det påvirker isolasjonen i overgangen mellom vegg og tak. Vær derfor litt kritisk til dette, og dobbeltsjekk med gode snekkere at dere ikke skaper en enorm kuldebro. Kostbart er det også.

Vannbåren varme!!! Et must for inneklima, komfort og miljø! Dette burde du investere i, selv om det er dyrere enn panelovner (elektrisk oppvarming). I dag er det veldig vanlig å legge vannbåren varme som sløyfer i gulvene, og kanskje ha radiatorer i noen rom. De miljøvennlige alternativene for kjel er: varmepumpe, pellets, fjernvarme, biokjel og solfangere. Oljekjel er ikke bra for miljøet verken globalt eller lokalt. Elektrisk kjel benytter mer elektrisistet enn om man hadde panelovner til oppvarming i huset, så det er ikke gunstig for miljø eller lommeboka på sikt (men en mye lavere investering selvfølgelig)
Enova skriver mye om valgalternativer her og gir støtte til løsninger som ikke benytter olje eller kun EL. Tappevann (varmtvann) kan også varmes fra samme energikilde som varmer opp den vannbårende varmen. Det kommer flere innlegg om vannbåren varme på denne bloggen snart!

Vannbåren varme må ikke innstalleres i nybygg, selv om jeg aldri ville bygd uten dette. Kravet til nybygg er at det må være en oppvarmingskilde fra fornybar energi, og en vanlig peis er godkjent som dette siden trærne våre tross alt vokser opp igjen. En peis og panelovner er billigere enn vannbåren varme, men panelovner gir ikke et like bra inneklima. 

Noe av det som jeg skrev om i dette innlegget er krav i nybygg, og derfor må det inn i budsjettet ditt enten du vil eller ikke. Det positive er jo at det skaper gode løsninger for inneklima og er bra for miljøet 🙂


This entry was posted in De grunnleggende valgene. Bookmark the permalink.

One Response to Hva gjør huset dyrt – 2

  1. Berit says:

    Ved utskifting av vinduer kan jeg anbefale Palmgren.

    Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *