Utleiedel eller praktikantdel?

I dag sto det i Aftenposten Aften om et av de mange utbyggerprosjektene som lager “boder” i kjelleren med egen utgang, kjøkken og bad. Dette kaller de praktikantdel, og alle som vurderer å kjøpe skjønner at her er det mulighet for utleie- siden hvem som helst kan leie ut rom i egen bolig. Likevel er dette litt på kanten, fordi ved utleie av rom skal leietaker benytte eksisterende funksjoner i huset (felles kjøkken og bad o.l.) Fordelene ved å gjøre dette er at man slipper en parkeringsplass, og dermed kan utnytte 18m2 mer tomteareal til noe annet. Det er også mildere krav til lysinnslipp i praktikantdeler.

Oslo kommune har blitt strengere på antall parkeringsplasser til nybygg, og det er blitt påbudt med snuplass på egen tomt. Årsaken til dette er å minske gateparkering, som gjør snøbrøyting, vedlikehold og fremkommelighet vanskeligere. I tillegg skal det bedre trafikksikkerheten ved at man ikke skal rygge ut i veien (snuplass) og at parkerte biler ikke skaper uoversiktlige situasjoner.

Vi snakket helt i begynnelsen av vår byggeprosess med ferdighusleverandører, og da vi spurte om utleiedel var svaret vi fikk: “vi tegner inn bod- også kaller vi det praktikantdel” Vi endte med en arkitekt og sa vi ønsket oss utleiedel, men at det skulle være dør mellom denne delen og resten av huset- slik at vi kunne kalle det praktikantdel og slippe en ekstra parkeringsplass. Arkitekten hadde aldri hørt om dette, og sto derfor på sitt med å følge reglene for hybel/ utleiedel. Vi fikk faktisk vårt første utkast til tegninger blankt avvist i Plan og Bygg, fordi vi ikke hadde nok parkeringsplass. De første tegningene var av tomannsbolig med to utleiedeler (min bror og jeg bygger), så løsningen ble tilslutt å dele husene i to eneboliger- og ha en garasje med plass til to biler mellom husene. I tillegg ble det fire oppstillingsplasser på tomten.

I gaten bygges det 12 andre boenheter akkurat nå- og alle har praktikantdel. Det er samme utbygger som har kjøpt tre tomter, og setter opp hus til maks utnyttelsesgrad….. Så vi får bare håpe at ikke alle leier ut til folk med bil, for da blir det værre enn på Bislett…..

I begynnelsen var jeg litt irritert over at vi fulgte reglene, mens alle andre snek seg unna. Men nå er jeg bare veldig glad! Vi kan leie ut en hybel med gode lysforhold og parkeringsplass, og vi kan med god samvittighet se på brøytebilen om vinteren, og fremkommeligheten i gaten. Den lange husbyggerprosessen har gitt meg mer informasjon om denne typen ting, og jeg håper andre husbyggere også vil tenke at hybel er det beste – hvis utleie er hensikten.

Har dessverre ikke funnet link til Aftenposten-artikkelen enda. Kanskje den legges ut senere.

 


This entry was posted in De grunnleggende valgene and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Utleiedel eller praktikantdel?

  1. Pingback: graving over vei | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

  2. Pingback: Reisverk husbygging | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

  3. Pingback: Inntak til hus - elektrisitet | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *