Om huset

 

Miljø- og inneklima: dette burde være alle husbyggere sin førsteprioritet! Vi bygger lavenergihus i massivtre. Varme og varmtvann vil komme fra væske til vann varmepumpe. Vi ønsker å bruke svanemerkede produkter der det er mulig, og vi ønsker oss sentralstøvsuger.

Vannbåren varme var det eneste jeg var sikker på da jeg startet denne prosessen. Det vil glede meg stort hvis dere som leser denne bloggen blir inspirert til å bruke mindre elektrisitet til oppvarming. Her har vi så utrolig mye å hente i Norge, med enkle tiltak!

Massivtre – Etter vurderinger av ulike byggemetoder (mur, stenderverk, massivtre) valgte vi å bygge i massivtre. Dette bl.a. på grunn av egenskapene for et godt inneklima og miljøvennlig ressursbruk. Veggene og taket inneholder ingen dampsperre (plastduk) som i et tradisjonelt hus bygget med stenderverk. Dette medfører diffusjonsåpne vegger og tak – et hus som “puster”.  Materialbruken gjør det miljøvennlig, siden det kun benyttes tre, og i fremstillingsprosessen benyttes det i stor grad fornybare ressurser. Husene er CO2-nøytrale, og fullstendig reversible til naturen da massivtre-metoden i vårt hus kun benytter tre i elementene. I tillegg er monteringstiden kort som gir lav risiko for fukt under oppføring, og treet i elementene må ikke tørke på byggeplassen- slik som for stenderverkhus. Massivtre bygger på samme prinsipper som laftede hus (høy varmelagringsevne som holder jevn døgntemperatur), men med vesentlige bedre isolering – og det passer derfor bra i norsk klima.

Vannbåren varme fra Væske-vann varmepumpe: vannbåren varme som gulvvarme, fordi dette gir en utrolig god komfort og godt inneklima! Det fører ikke til støvbrenning (panelovner) eller elektromagnetiske felter (varmekabler, alle el. produkter) Varmtvann blir også varmet fra varmepumpen. Væske-vann varmepumpe har vi valgt fordi det gir en stabil tilførsel av varme gjennom hele året, siden bergvarmen 150 meter nede i jorda holder den samme temperatur gjennom hele året.

Lavenergi: Vårt hus vil tilfredsstille lavenergi standard. Kombinert med at vi til oppvarming kun trenger elektrisitet til drifting av vår varmepumpe- er vi veldig fornøyde med løsningen. Da vi startet prosessen for tre år siden var reglene rundt passiv hus veldig uklare. Ønsker man passiv hus burde man få inn personer med noe erfaring på dette, fra første stund- eks. arkitekter, entreprenører eller ferdighus leverandører. GAIA arkitekter i Oslo ville jeg snakket med hvis jeg bygde på denne kanten av landet- de står også bak aktivhusene- Shelter. Systemhus skal visst ha mange fine ferdighus i passivhus standard og ENOVA har kommet med et hjelpeprogram på dette nå.

Balansert ventilasjon: dette er et utrolig godt konsept- spesielt for hus med dampsperrer, siden de blir tette med kravene til nybygg. Vi leker med tanken om å omgå kravene til balansert ventilasjon, fordi vi bygger massivtre og ikke ønsker å blande oss inn i den naturlige ventilasjonen som diffusjonsfrie hus gir. I tillegg kan det bli litt “overkill” med mye isolasjon, vannbåren varme og balansert ventilasjon- alle disse gode løsningene kan slå ihjel hverandre. Så det er viktig å gjøre en ordentlig energiberegning.

Sentralstøvsuger – ønsker vi oss for godt inneklima.

Svanemerket innredning– ønsker vi å prioritere, men løsningene på innredning kommer vi tilbake til først til høsten.

Gjennomtenkt lagringsplass: Vi er en småbarnsfamilie som ønsker å bruke minst mulig energi og irritasjon på rot. Vi jobber derfor mye med å sette opp en gjennomtenkt plan for lagring i huset, og har samlet mye innspill fra venner og bekjente på dette. Har du gode tips, eller ønsker at vi skal benytte dine produkter i vårt hus, må du gjerne ta kontakt på e-post eller i kommentarfeltet. Blogginnlegg om lagringsplass vil komme til høsten.

Arkitekttegnet– huset er arkitekttegnet. Det gjør huset vårt spesielt, og godt tilpasset tomten og våre ønsker. Men det har også vært en krevende prosess, fordi det fra første stund krever mye beslutninger fra byggherrene, og utgiftspostene er mye mer usikre enn ved et ferdighus.

Kjeller med teknisk rom, boder og utleiedel

Første etasje med gjesterom, vaskerom, stue, kjøkken og adgang rett ut i hagen

Andre etasje består av soverom, bad og et stort fint fellesområdet med plass til kontor, leking, bøker, lesestol og Tv-titting