Finansiering av et byggeprosjekt

Det er definitivt ikke billig å bygge hus selv, og spesielt ikke i Oslo. Flere entreprenører innrømmet at det er dyrere å bygge i Oslo, selv om det her kryr av alle typer håndverkere. Årsaken var bl.a. PH-effekten, som jeg fikk forklart var “plunder og heft”-effekten. Jeg skjønner at det i Oslo tar lengre tid i Plan og bygg, at det er tettere befolket slik at det er større sjanse for at en nabo eller tre vil klage og at du kan havne i bilkø på vei til byggeplassen, men ellers skjønner jeg ikke helt hvorfor det er dyrere og mer risiko.

Men uansett trenger man penger for å bygge, og de store bankene- Nordea og DNBNor – tilbyr byggelån. For å få byggelån må man fylle ut haugevis med papirer. Bankene skal godkjenne alle tilbudene du har fått fra entreprenørene, og de skal godkjenne og betale alle fakturaene fra entreprenørene. Dette blir det gebyrer av……… Selv om forhåndstaksten på huset ditt er mye høyere enn lånet du ønsker å ta opp, syntes bankene de løper stor risiko ved å gi byggelån- derfor denne kontrollen. For å ha et byggelån krever f.eks. Nordea gebyrer på 0,1% i måneden – av ditt totale lån. Dette vil f.eks. si 1000 kroner i måneden, når lånet ditt har nådd 1 million. I tillegg skal banken ha gebyrer for å betale regningene dine, etableringsgebyr o.s.v. Byggelån har også en del høyere renter enn huslån – så det sier seg selv at byggelån er dyrt! En takstmann må også inn i bildet, for å godkjenne arbeidet før banken betaler fakturaen til entreprenøren. Og det koster jo også en del penger. Men er absolutt ikke dumt, siden man får avdekket dårlig arbeid- som ellers kunne skapt mye trøbbel senere. Banken kontrollerer derfor prosessen veldig, og enn selv blir satt på sidelinjen. Dette er jo betryggende, fordi sjansen for å ikke komme i mål er mindre.

HELDIGVIS gikk sønnen vår i barnehage til datteren til noen andre som også bygger hus i hagen til sine foreldre. Det medførte at vi fikk tips om BNbank sine rammelån!!! Siden vi fikk stilt sidesikkerhet fikk vi rammelån, med samme betingelser som et vanlig huslån. Nå styrer vi hele prosessen selv, og vi sparer tusenvis i månedlige gebyrer. Takstmann skal vi fortsatt engasjere for å ta noen sjekker på bl.a. rørarbeidene, men alt i alt er vi veldig fornøyd med rask håndtering og god service hos BNbank. De lever opp til sin versjon: vi skal gjøre bank enkelt og forutsigbart.


This entry was posted in Økonomi og anbud and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *