Rørleggerarbeider

Hvor mye trenger man rørleggeren til i et nytt hus? Vi har tre forskjellige avtaler med den samme rørleggeren, Holtefjell VVS med base i Drammen.

Den ene avtalen går på utearbeidene – eller tilknytningen til vann og avløpsnettet i Oslo kommune. Her er rørene lagt frem til veien, men vi venter på at graveren vår skal utføre det siste gravearbeidet slik at rørleggerene får hektet oss på den kommunale infrastrukturen.

Så er det varmetilbudet som inneholder leveranse og montasje av en varmepumpe og rør for vannbåren varme. I tillegg skal dette systematiseres i en kursfordeler som vi kan styre. Dette arbeidet er ferdig for kjelleren, og flere innlegg ligger i kategorien: Energi – oppvarming

Tilsist er det vann og avløp inne i huset vårt, og det er her rørleggerne startet forrige uke. Når man bygger med massivtre burde man tenke på to ting:

– føringsveier fra teknisk rom til bad, vaskerom og kjøkken slik at noen utsparringer lages i vegger og gulv i fabrikken. Utsparringene burde plasseres et fornuftig sted, typisk i etasjeskilleren (gulvet) i det hjørnet som ligger nærmest teknisk rom. Og siden man tidlig vet hvor man skal ha bad og kjøkken burde ikke dette by på så mye tankearbeid.

– gulvhøyde på bad. Man må uansett bygge opp badegulv (membran og fliser og vannbåren varme), og derfor kan avløpsrørene delvis skjules i gulvoppbyggingen og delvis skjules i etasjeskilleren. Da bygger man opp gulvet minst mulig og får mer takhøyde. Men man må vite eksakt hvor man skal ha sluk før elementene lages i fabrikken. Klarer man ikke å bestemme seg for dette må snekkeren eller rørleggeren lage slisser på stedet, og dette tar jo noen timer….. Bildet under viser hvordan dette er gjort for ventilasjonsrør (kommer bilder for VVS-rør)

 

Rørleggeren har startet sine arbeider i kjelleren og utleiedelen er i ferd med å få vannrør. Her er vasken på badet og vasken på kjøkkenet plassert rett ovenfor hverandre – på hver sin side av en vegg. Dette sparer man et avløp på, og litt penger.

De sorte rørene som står rett opp fra betongen er soilrør, som skal kuttes og tilpasses sluk og WC-avløp.

Rør til hybel

Under er bildet av vannrør som passerer fra teknisk rom og inn til hybel. De kan borres inn i stender, MEN som dere ser er de ikke lagt i stender for yttervegg. Noen som har kjøpt nye hus nedover i gaten – av en utbygger så ingen av håndverkerne vi bruker er involvert i det prosjektet – måtte rive veggene i sine nye bad nå – pga. at uisolerte rør er lagt i yttervegg og dermed fryser.

Det sorte avløpsrøret/ soilrøret skal videre opp til bad i vårt hus, og er ikke en del av utleiedelen.

Vannrør legges fra utleiedel og inn til hybel. Soilrør skal til "hovedhus"

 

 

 

 


This entry was posted in Energi - oppvarming, Føringsveier i massivtre, VVS og ventilasjon and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *