Varmeanlegg på plass

Varmeanlegget har rørleggeren fått klar i god til før innflytning. Varmen henter vi fra væske 86 meter nede i jorden, og varmepumpen vår benytter denne varmeenergien til å varme huset og varmtvannet vårt.

Ventiler stilles inn etter hvor varmt man vil ha det, og jo mer åpne ventilene er jo mer varm væske strømmer inn i sløyfene.

Ved siden av varmepumpa står en akumulatortank. Den fungerer som et lager av varmt vann, for å minske antall start og stopp av varmepumpen.

Fra akumulatortanken mot fordeleren kommer en mikrobobleutskiller/luftutskiller, en sirkulasjonspumpe og den røde tanken er et ekspansjonskar. På konsollen til ekspansjonskaret er det en sikkerhetsventil. Den åpnes hvis trykket blir for høyt (2,5 bar). Det sitter også en luftepotte/luftutskiller og et manometer, som viser trykket på anlegget, på konsollen.

Ved siden av sikringsskapet (bildet 2) er ekspansjonskaret til borehullet, et manometer og en sikkerhetsventil.

Ekspansjonskarene er der fordi væsker ikke kan komprimeres. Når væsker blir varmet opp utvider de seg, så hvis man ikke har noe som gir etter sprekker rørene. Derfor er ekspansjonskarene ca halvfulle av luft. Luft kan komprimeres, så når vannet varmes opp utvider det seg, trykket på anlegget øker og luften blir dermed presset sammen.

Varmeanlegg er ferdig

Det er vanlig å bruke kobberrør på varmeanlegg. Alternativt kan men bruke galvaniserte stålrør, det er billigere, men det skal også ha litt dårligere kvalitet. Kobber eller galv har nokså lik evne til å lede varme. Det er fult mulig (og fort gjort) å isolere rørene, men hvis man tenker seg en vanntemperatur på f.eks 34 grader og regner en temperatur i teknisk rom på ca 22 grader (flere installasjoner som avgir varme), så er differansen liten og varmetapet blir minimalt. Derfor er ikke alle kobberrørene isolert i det tekniske rommet vårt.

Noen tips: trefiberplater på veggene i teknisk rom i stedet for gips…. Det er mye som skal festes på veggene her, og det sitter bedre på en trefibervegg.

Husk også at kobber er dyrt, og burde derfor ikke ligge utenfor hus. Da kan de lett forsvinne.

 

 

 

 


This entry was posted in Energi - oppvarming, Miljø og inneklima and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Varmeanlegg på plass

  1. Pingback: Hva koster væske-vann varmepumpe | Vi bygger hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *