Ventilasjon

Vi bygger med balansert ventilasjon, fordi det er et krav. Hvis man bygger stenderverk eller murhus med dampsperrer og gode u-verdier må man ha balansert ventilasjon. Dette fordi husene ellers blir altfor tette, og balansert ventilasjon sørger for at inneluften byttes ut med frisk luft. I tillegg benytter balansert ventilasjon varmen fra luften som er på vei ut, til å forvarme luften som hentes inn. Et veldig smart prinsipp for å spare energi.

Massivtre hus er som tidligere skrevet pustende. De har ikke dampsperrer, og dermed har de også en viss grad av naturlig ventilasjon. De lærde strides derfor angående ventilasjon, og mange mener man ikke trenger det, men at det holder med noen luker og utkast rett ut fra kjøkkenvifte og bad.

Vi landet aldri helt på om det virkelig var nødvendig, og vi ønsket ikke å droppe dette før vi eventuelt hadde en dispensasjon fra Oslo kommune. Enden på visa er at vi aldri fikk tid til å sette oss skikkelig inn i dette, og nå bygger vi hus med balansert ventilasjon. Det koster oss 80.000 kroner, og jeg håper vi er fornøyd med dette når vi flytter inn i huset.

Noen ting det er verdt å merke seg:

  • Bygger du med utleiedel må du ha eget ventilasjonssystem for utleiedelen. Dette pga. brann….. Så det er en ganske stor ekstrakostnad + at du må finne plass til et aggregat. I vår utleiedel skal det plasseres i taket på badet.
  • Har du brannvegger på huset ditt, f.eks. fordi det er kortere avstand enn 8 meter til nabohuset- kan du verken ha friskluftinntak eller avkast på denne veggen
Første bildet viser aggregatet for vår bodel (ikke utleiedelen) plassert i teknisk rom i kjelleren. Rørene har den største diameteren av alle rør som skal legges i huset. Så denne gir mest utfordring for å skjule anlegget.

Ventilasjonsaggregat plassert i kjelleren

Rørene går gjennom etasjeskilleren og ut av luke på vårt fremtidige kjøkken. Her skal vi skjule med et 60 cm. høyskap eller kasser.

Rør med foring

Masse rør ligger klare i kjelleren, så det er virkelig et omfattende anlegg. Rart at så mye må inn i en bolig….

Anlegget er godt planlagt. Det ser man på tegningene på det neste bildet, og at alle svinger og rørlengder er planlagt.

 

 

 


This entry was posted in Energi - oppvarming, Miljø og inneklima, VVS og ventilasjon and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *