Gulvoppbygging første etasje

I helgen og begynnelsen av denne uken har det vært stor aktivitet på byggeplassen. Årsaken er en sparkelbil som kom i dag, onsdag, for å sprøyte på sparkel i hele første etasje og bad i annen etasje.

Føringer i gulvet for VVS og ventilasjonsrør, sentralstøvsugerrør og elektriske kabler ble ferdigstilt før helgen, før gulvet ble bygget opp med grus for demping av lyd og vibrasjoner.

Bruk av massivtre som etasjeskiller møter gjerne motforestillinger som trinnlyd og problemer med å skjule installasjoner. Dette er imidlertidig ikke noe problem, fordi man i massivtre legger installasjoner oppå etasjeskillerne og skjuler disse med nivåer som også håndterer trinnlyd. I bjelkelag kan man skjule installasjonene i bjelkelaget, men man må også gjøre tiltak for trinnlyd og avstivninger. Så med limte elementer (i alle fall) får man omtrent samme tykkelse, og som tidligere skrevet sparte vi 5000 kroner på å bruke massivtre. Da vi hentet inn pris på både bjelkelag og massivtre for gulvet i første etasje.

Oppbygning

Men så til vår oppbyggingen i første etasje, som rommer ganske mye. Først limtre massivtreelementer fra Martinsson i Sverige. Installasjonene legges over (bortsett fra rør til vannbåren varme ). Deretter kjøres det på med 70mm høyt lag med radonfri pukk, som avrettes. Så dekkes dette av 20mm trinnlydplater fra Glava, deretter en duk– fordi sparkelen som skal på er så rennende at man må ha en duk. Oppå duken legges et nett med armeringsjern – kun for at rørleggeren skal ha noe å feste rør til vannbåren varme i. Tilsutt dekkes dette med sparkel som stivner til en støp.

Hvorfor pukk i gulvoppbygningen? Jo fordi dette er tungt og dermed hindrer viberasjonslyder i massivtreelementene. Dette isolerer også godt for lyd. Alternativet er Leca-kuler, men dette er dyrere og er vanskeligere å avrette. Trinnlydplatene er en trykkfast plate av mineralull som benyttes til lydisolering av etasjeskillere med flytende gulv. De hindrer at gulvet gir etter, på samme måte som den trykkfaste isolasjonen vi la i sommer under betongstøpen.

Under bilder av prosessen:

Installasjoner er på plass, og planker på plass mot trappen for å avgrense pukken. Stenderne på gulvet gjør avrettingen enklere med en avretter.

Pukk fraktes inn på trillebår.

Pukk er på plass og rettet ut med en stor svaber. Planker avgrenser pukkområdene, for å få rette områder. Det legges trinnlydplater på toppen.

Deretter trinnlydplater

Platene snart på plass. Det må dekke hele overflaten så en del skjæring i platene. Merk plastbeskyttelsen av massivtre elementene.

¨

Jevnt med trinnlydplater.

 

På badet i første etasje er sluk plassert feil, så dette måtte rørlegger rette på mandag morgen. I tillegg må utekraner på plass. Viktig å sjekke at alle installasjoner er på plass, ellers blir det vanskelig å få det skjult.

 

Bilder av vannbåren varmerør og sparkel følger i morgen.


This entry was posted in Føringsveier i massivtre, Materialvalg (andre enn massivtre) and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gulvoppbygging første etasje

  1. Pingback: Flytsparkel gulv | Vi bygger hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *