Brostein

Det eksisterende huset på tomten hadde en fin gårdsplass med brostein. Dette vil vi bevare, så før byggearbeidene startet fikk vi plukket opp all brostein som ville forsvinne i gravearbeidet med en spesiell skuffe på gravemaskinen. Har i denne byggeprosessen skjønt at en gravemaskin ikke bare er en gravemaskin… De kommer i alle størrelser, farger og med diverse ekstrautstyr. Skuffene kan også variere i størrelse og funksjon- så dette er tydeligvis en “buisness” som ikke jeg visste eksisterte. Skuffen for å fjerne brostein kan du se på bildet under. Den siler ut sand og jord, men beholder større ting som brostein.

Så skulle en nabo nede i gaten, som får to utbygger-hus i hagen, fjerne sin brostein og anlegge asfalt. Det blir jo en kjedelig gårdsplass for naboen, men for oss var det fint fordi vi fikk all brosteinen deres mot at vi kom og hentet den. Så nå har vi to store hauger med brostein, som venter på å bli satt i jorden igjen.

Brosteinen som kommer fra vår gårdsplass fikk min farfar tak i etter at han bygget huset i 1956, og den stammer fra rådhusgata i Oslo. Da de jobbet med å fjerne brosteinen for å legge asfalt, spurte min farfar om han kunne kjøpe brosteinen. De som jobbet med asfalteringen var mest interessert i å bli kvitt den, så farfar fikk så mye han ville gratis, og i tillegg fraktet de den til huset hans. Så litt historisk verdi har steinene også.

Vi har fått inn noen prisforespørsler på haugene våre, for brostein har blitt dyre saker. Men å bygge hus er ikke billig, så gjenbruk der det går er vi veldige glade for.Brosteinhaugen på toppen er fra rådhusgata i Oslo, og haugen nærmest er fra naboen

Gravemaskinskuffer er big buisness. Den til venstre kan brukes til å fjerne brostein 🙂


This entry was posted in Terreng, graving og fundament and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *