Bunnledninger og andre rør

Har snakket om tidligere at det er mange entreprenører som skal koordineres i en byggeprosess, og prosjektlederjobben er ikke for amatører.. Hittil i fundamentprosessen har vi hatt inne graver, rørlegger, snekker/ forskalingsmann, elektriker og betongmann- og de skal helst ikke forsinke hverandre- så finn en prosjektleder som tør å kreve at folk dukker opp- og ikke minst en med mye tyngde og kunnskap- og gode planleggingsevner 🙂

Så var det rørene som må på plass før det skal støpes. Trekkrør for strøm og fiber er vist i et annet innlegg. Det samme er radonbrønn, og på innlegg som kommer i morgen kommer et bildet som viser hvordan den nå er hektet på et rør, og kan aktiveres ved å sette inn en vifte for å få ut evt. undertrykk i huset (se innlegg om radon)

Bunnledningene er rør for vann og avløp. På bildet under vises flere av avløps-oppstikkene til huset vårt. Krav til tetthet på rør, fall og gjennomstrømning gjør at vi trenger flere oppstikk for huset. Det er også mange produkter som lager avløpsvann -WC, sluk, vask, dusj, vaske- og oppvaskmaskin- og dette må håndetres sikkert. Ellers kan det bli lekkasjer eller tette avløp.

Avløpsoppstikkene har blå hette, og er godt festet til det oransje avløpsrøret.

Bunnledninger for avløp

 

På bildet under ser man tre avløpsoppstikk med blå kork. Det sorte røret uten kork, er et trekkerør for vannbåren varme. I fremtiden har vi mulighet til å få noe snøsmelting utenfor garasjen, men forløpig skal vi se an situasjonen. Snøsmelting foran garasje er både dyrt, og lite miljøvennlig. I tillegg må ha tenke på frostfrie dreneringsrør…..

Det sorte tynne røret er vannrør. I dette lille røret komme ferskt vann inn til hele huset vårt 🙂

Mer bunnledninger, og det tynne røret er inntak av vann.

 

Merking av rørene er veldig lurt! Det samme er det å sjekke at røret hektes sammen- før det legges isolasjon og støp 🙂 Se bildet under:

Man ser også en jordledning på bildet. Dette er fordi avløpssystemet skal jordes. Som bildene viser er den grønne og gule jordingstråden allerede på plass, og elektriker hekter den på hovedjordet senere. Årsaken til jordledning er at fuktighet og elektrisitet ikke er en god kombinasjon, og hvis en EL-installasjon kommer inntil VVS-rørene (uansett sted i huset) vil strømmen gå til jord- og ikke i kroppen din neste gang du skrur på krana

Det er lurt å merke rørene... Også er det lurt å sjekke at trekkrøret for snøsmelting kobles sammen - før det støpes 🙂

 

 


This entry was posted in Terreng, graving og fundament and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bunnledninger og andre rør

 1. Kan ikke annet si at jeg lærer mye om byggeprosessen inne på bloggen din;). Spennende å følge med;).

  Klem fra Marilinn

  • Ragnhild says:

   Takk skal du ha 🙂 veldig hyggelig med tilbakemelding
   Prøver og skrive om de tekniske tingene, så må jeg lese og lære på interiørblogger når vi kommer dit.

   Hilsen Ragnhild

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *