Forskaling, armeringsjern og betong

I går jobbet de trivelige snekkerne fra 3T entreprenør iherdig, og fikk lagt armeringsjern i forskalingen som ble satt opp på mandag. Forskaling er en støtteanordning for å holde våt betong på plass til den er størknet. Det er støttende forskaling (vertikal), som holder vegg- og rammebetong på plass. Så er det bærende forskaling, som holder dekker (horisontalt) på plass, så den ikke renner ned mot jorden.

Inne i forskalingsrammen legges armeringsjern. Dette er en forsterkning i betongen, slik at huset ditt skal tåle kreftene som etterhvert vil komme fra huskonstruksjonen og alt som skal settes inn i huset. Betong tåler trykkrefter godt- dvs. vertikale krefter som trykker betongen ned (tygden av huskontruksjonen din). Betong tåler derimot ikke de horisontale strekkreftene like godt. Disse kreftene drar på en måte betongelementene mot siden, og armeringsjernet legges horisontalt (i denne type forskaling) slik at den motvirker kreftene som “drar i” betongen.

Betong kan brukes til mange forskjellige formål, siden det er så lett formbart, og innholdet i betongen (deler av de ulike bestanddelene) avgjør om betongen har bra eller dårlig kvalitet til ditt bruk. Alt dette skal en RIB (rådgivende ingeniør bygg) beregne for deg.

Betongbilen var her i går morges, og tømte betong inn i forskalingsrammen- som hos oss (og i de fleste bolighus) er av tre. Når betongen er stivnet kan treforskalingen fjernes. Så skal diverse rørleggerarbeid utføres- før platen kan støpes. Tekst under alle bildene nedenfor:

Forskaling er satt opp på begge husene, og armeringsjernet ligger klar ved siden av

En detalj av et av hushjørnene. Armeringsjernet er på plass i forskaling

Betongsbilen kom kl. 06.45 og dro kl. 08.15.... Den har laaaaang rekkevidde, så parkeringsproblemer og signalledninger i luften - løses lett.

Betongmannen holder betong-snabelen, og snekkeren styrer så nok betong kommer jevnt ned i forskalingen

Så jevnet snekkerne betongen, så den ble helt fin og rett. Nå skal betong størkne. Vi sprutet på vann noen ganger i løpet av det første døgnet for å få en bedre hedring av betongen.

I dag er betongen størknet, og deler av forskalingen er allerede tatt bort 🙂


This entry was posted in Terreng, graving og fundament and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Forskaling, armeringsjern og betong

 1. Pingback: gulv på grunn, isolasjon, byggegrop, | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

 2. Glenn says:

  Heisann

  Er det noe spesiell grunn til at det ikke er isolert med xps under stripefundamentet?

  • Ragnhild says:

   Hei Glenn
   Hyggelig med den type spørsmål 🙂
   Ja, vi har fjell under pukken- og derfor trenger vi ikke xps (trykkfast isolasjon) under fundamentet. På steder med leire er det lurt å ha xps under pukken slik at huset ikke skal sige. Hjelper sikkert mot tele-trøbbel også- hvis det er kort opp til bakkenivå (eks ved en sokkelinngang eller på hus uten kjeller)

   Hilsen Ragnhild 🙂

 3. Pingback: Vannbåren varme er bra - legging av rør | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

 4. Pingback: Kjeller med sprøytebetong | Vi bygger hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *