Gravearbeider – hva med kjeller?

Gravearbeidene er kanskje alltid den mest usikre posten på budsjettet ditt.

Man ønsker å støte på fjell, slik at huset skal stå på et stabilt underlag- og ikke sige ned i grunnen, støttepilarer ned til fjell må til hvis man ikke støter på fjell tidsnok. I Norge vil man stort sett støte på fjell ganske tidlig, og dette medfører ofte sprengning som kan bli en stor kostnad.

Vi brukte noen tusenlapper på en prøvegraving. Graveentreprenøren kom og gravde i hvert hjørnet av våre fremtidige hus. Dermed fikk vi avdekket at vi må sprenge, og vi fikk en pris på dette. Når du skal sprenge bruk noe penger på å sette opp rystningsmålere, og ta gjerne bilder av naboenes grunnmurer. Da har du dokumentasjon hvis det blir noe konflikter i ettertid, i forhold til evt. skader på nabobygg.

Kjeller til boder, teknisk rom, kjellerstue etter hvert som barna blir større eller en utleiedel- for skattefrie inntekter- ønsket vi oss. Er tomten flat medfører kjeller mer graving. På tomter i skrå terreng kan det bli lettere å få kjeller. En kompis som bygde hus på en stor tomt i Orkdal droppet kjeller, siden de lett kunne sette opp uteboder og garasje i ettertid. I Oslo er tomtene gjerne mindre, og dermed er kanskje kjeller det eneste alternativet for bodplass, garasje eller utleiedel. Men det koster å få kjeller, så man må vurdere behovet nøye.

Mer graving medfører mer bortkjøring av masse, og det er dette som koster penger. Prøv derfor å bruke massen på tomten. Steiner kan benyttes til å fylle ut ujevnheter i tomten, og jord, sand fra tomten o.s.v. legges over dette igjen. En utenomhusplan er derfor lurt før gravingen starter. Her kan man bruke en landskapsarkitekt (vi forhørte oss om priser, og tusenlappene ville fly raskt……) Eller gjøre som oss 🙂 Ringe en gammel ringrev – gartner O.E.Bjørthun. Han har jobbet med dette i 40 år, og sitter på enorm kunnskap som han deler gratis mot at han får jobb hos oss neste sommer. I tillegg har han et prosjekt rett i nærheten nå, som trenger masse- en vinn-vinn situasjon for oss, gartner, hans andre kunde, miljøet og Oslos trafikanter som slipper og ligge bak enda en lastebil.

Bildet under er tatt under prøvegraving, høsten 2010

Prøvegraving

Prøvegraving


This entry was posted in De grunnleggende valgene, Terreng, graving og fundament. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *