Rør i byggesålen

Nå er grusingen for begge husene ferdig, og det er lagt diverse rør i grusen. I morgen satser vi nok en gang på å se entreprenøren som skal legge såle, og lage grunnmur. Vi venter i spenning 🙂

Men hvilke tilknytninger er nødvendig når man bygger hus? De fleste helårsboliger skal knyttes på et kommunalt vann- og avløpsanlegg, men dette varierer hvor man bor i landet. Vi skal være veldig glade for at kommunene tar ansvar for avløp- og avfallshåntering, selv om dette er en selvfølge i Norge. Alternativet hadde vært mange utedoer og dårlig vedlikeholde septiktanker, rotter og andre smittebærere og generelt lite trivelige omgivelser. Så vi får bare betale tilknytningsavgiften til vann- og avløp, og de kommunale avgiftene som kommer hvert kvartal med glede. I tillegg får vi jo også rent vann i springen. Det er rett og slett luksus.

Rørlegger administrerer tilknytningen til kommunen, og en vurdering av dette må være med i IG-søknaden. I Oslo får rørleggere legge rør frem til tilknytningspunktet, men det er noen karer fra VAV (vann- og avløpsetaten) som kommer og hekter huset ditt på den underjordiske infrastrukturen av stinkende kloakk og drikkeklart vann…. Viktig med et godt vedlikeholdsbudsjett her altså. Gebyr for tilknytning beregnes ut fra areal på tomten. Skal legge ut kostnaden her når vi får den.

De oransje rørene på bildene under er til vann- og avløp.

Elektrisitet er også en selvfølge for norske hjem, og de fleste hytter. Så tilknytning til det lokale elverket må man tenke på tidlig i prosessen. De røde rørene på bildet under er trekkrør for strømkabler. Mer om tilknytning til strømnettet kommer i et senere innlegg.

TV, Internett og telefoni burde man grave grøfter til når man har gravemaskinen på en byggeplass. Mer om dette også i et senere innlegg.

Skal man ha fjernvarme må man få inn rør for dette også. Denne geniale infrastrukturen som kan bruke f.eks. kloakk og spillvarme til å varme store bygninger 🙂

Rødt er trekkrør for strøm og oransje er for vann og avløp

Samme på det andre huset. Rørene ser solen for siste gang.........

Denne er ikke i bygegropa enda, men fiber skal inn etterhvert

 

 


This entry was posted in Terreng, graving og fundament and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Rør i byggesålen

  1. Pingback: avløpsrør, oppstikk av avløp, vannrør, VVS- rør, bunnledninger | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *