Radon

Radon er en radioaktiv edelgass, og opptrer som en usynlig og luktfri gass ved standard trykk og temperatur (1 atmosfære trykk ved 0 grader celsius). Radon finnes i grunnen og i løsmasser, og kan derfor faktisk fraktes til byggeplassen i pukket som skal plasseres under huset, selv om du har målt lite radon i byggegropen. Statens strålevern anbefaler at ikke inneluften inneholder en konsentrasjon av radon over en styrke på 100 bq/m3. Det vil si at konsentrasjonen av radon målt i bequerel, som er måleenheten for radioaktive stoffer, ikke er større enn 100 per m3 (=kubikkmeter = høyde X lengde X bredde)

Radon i grunnen er en naturlig del av jordluft, og i noen områder er det større forekomster av radonrike bergarter som kan føre til høyere konsentrasjon i innemiljøet. Radongassen kommer inn i hus gjennom utettheter og sprekker, og rundt rørføringer i sålen og i kjellervegger under grunnen.

Det som hjelper mot radongass er god lufting og ventilasjon. Bor du i et hus med dårlig ventilasjon burde du f.eks. stormlufte soverommet ditt før leggetid – og spesielt på vinteren. Varmluft vil alltid stige fordi den har mindre tetthet enn kald luft, og spesielt når det er kaldt ute skaper det undertrykk inne i selve huset, og mer radon strømmer inn. Vi målte radon i stue 1. etasje og soverom i 2. etasje i tre vintermåneder i 2010/2011. Siden vi hadde en baby på soverommet hadde vi nok luftet litt for lite, og dermed var det høyere radonkonsentrasjon i 2. etasje enn i stuen i 1. etasje. Så stormlufting eller åpne vinduer på soverom (hvis du har skrudd av eller tidsstyrt oppvarmingen så du ikke fyrer for kråka) eller annen god ventilasjon er gode tiltak mot radon og andre “dårlig luft” problemer på soverommet. Dette gjelder også andre rom selvfølgelig, men soverommet er gjerne det oppholdsrommet man er mest.

Har du veldig høye verdier vil ikke lufting være nok. Andre tiltak som er ganske enkelt i eksisterende hus er tetting av stålrør, ujevnheter og “hull”/ sprekker i kjellergulvet og vegger under grunn. I tillegg kan man trykksenke byggegropen, som vil si at man aktivt suger ut luft fra ett (eller flere) hull i gulvet i kjelleren- slik at undertrykket ligger i grunnen og ikke inne i huset.

Tiltak som krever større investeringer er radonbrønn og radonsperre. Dette er nok enklest i nybygg. Radonbrønn er det billigste alternativet, fordi man legger radonbrønnen i pukken og fører oppstikket over taket med det samme. Hvis dette ikke er nok, kan man enkelt montere en vifte senere for å aktivt skape undertrykk i grunnen, og radongassen strømmer ikke inn- slik den gjør når undertrykket er i kjelleren. Sjekk skisse på statens strålevern.

Radonsperre krever en del montasjearbeid for å få det 100% tett – siden VVS rør o.s.v. må gjennom sålen og grunnmuren og det er vanskelig å få det helt tett rundt dette. Vi fikk pris på 25.000 kroner for radonsperre og 5.000 kroner for radonbrønn. Siden vi bygger under TEK 07, og har målt veldig lave verdier av radon i byggegropa skal vi gjøre følgende for å hindre radon: radonbrønn, gode tetninger rundt alle inntak og sluk i såle og kjellervegger under grunnen. Vi regner også med at vi må ha balansert ventilasjon i huset vårt, tross massivtre sine gode egenskaper for naturlig ventilasjon. Og med mye tre i vegger og tak vet vi jo også at vi ikke har elementer i konstruksjonen som avgir radongass, men dette er visst uansett ikke noe problem i Norge.

Statens strålevern anbefaler både radonbrønn og radonsperre, og i TEK10 er det et krav, selv om radonbrønnen ikke må aktiveres før det eventuelt overstiger 100 bq/m3

Radon fra grunnvann kan være et problem hvis du har boret etter grunnvann i fjell. Radon frigjøres til inneluften gjennom dusjvann o.s.v. Er du koblet på et kommunalt vannanlegg er ikke dette noe problem. Sjekk statens strålevern for tiltak mot radon i grunnvannet.


This entry was posted in Miljø og inneklima, Terreng, graving og fundament and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Radon

 1. Hei, spennende blogg du har, og et svært interessant innlegg om radon.

  Hvordan går man frem for å få lagt inn en slik radonbrønn som dere skal ha? Dere selv? eller byggmester/firma? Må man foreta målinger før man bygger eller?? Vi skal bygge hus (smarthus), og jeg lurer jo litt på om vi også bør ha noe slikt.. Vår tomt er på en gressplen, uten noe fjell under, om det har noe å si..

  Klem fra Marilinn

  • Ragnhild says:

   Hei

   Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂
   Ja, dere må gjøre radontiltak i forhold til nye forskrifter TEK10. Dette må entreprenøren som tar seg av fundamentene gjøre. De vet også hva som trengs av radontiltak.
   Og dere må uansett grave på tomten deres, selv om dere ikke skal ha kjeller. Siden huset skal fundamenteres, og være på en rett grunn (avretting). Dere må også legge pukk under huset- for drenering ref innlegget: http://ragnhildmarie.com/bygge-hus-husbygging-i-oslo-byggeprosessen/pukk-og-singel-under-grunnmuren/

   Lurt med et smarthus-opplegg for det elektriske, men jeg vil råde deg til vannbåren varme for oppvarming og varmt vann 🙂 Ref tidligere innlegg!

   Lykke til!

   Hilsen Ragnhild

 2. Takk for svar;).

  Da skal jeg høre med entreprenøren vår og se hva som skjer videre;).

  Vi har planer om å ha vannbåren varme jeg;).

  Fortsatt lykke til, artig å følge prosjektet deres.

  Klem fra Marilinn

 3. Pingback: avløpsrør, oppstikk av avløp, vannrør, VVS- rør, bunnledninger | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *