Elektriske anlegg i massivtre – stikkontakter og brytere

Får en del spørsmål på e-post, og besvarer så godt jeg kan. Men noen kan bli til innlegg også. Fikk følgende spørsmål på mail:

“Hvordan blir det elektriske anelgget lagt?  Ser at det blir lagt inne i innerveggene, men hvordan gjøres det med kontakter og brytere i ytterveggene?  De er jo massivtre.  Blir ledningene lagt utenpå de veggene, eller er der lagt inn rørganger inni massiv-veggene?  Har du bilder av hvordan dere har gjort det?   Har sett mange bilder av massivtrehus, men ingen bilder viser det elektriske anlegget..”

Først burde man lese tidligere innlegg her  og innlegget om hvordan vi skjuler taklampepunkter i massive tak og etasjeskiller.

Brytere har vi plassert på inneveggene som er i stenderverk, siden disse plasseres et stykke opp på veggen. De kan slisses inn i massivtreelementene i fabrikken, hvis man planlegger plasseringen før de endelig produksjonstegningene er klare.

Vi har flere stikkontakter og datapunkter på de massive ytterveggene. Dette er ikke noe problem å ta senere i prosessen, siden disse er plassert rett over gulvlisten. Ledningene (trekkrørene) skjules i gulvoppbygningen, og legges rett på etasjeskilleren i massivtre. Se bildet under.

 

Deretter lages det en liten utsparring, slik at ledningen skjules bak stikkontakten og gulvet kan legges helt inn til veggen.

Og slik blir det seende ut til slutt, med en vanlig stikkontakt… Man skjuler ledningen fullstendig. Og man kan også velge å lage en større utsparring bak stikken slik at hele boksen skjules helt eller delvis i veggen.

 

 


This entry was posted in Energi - elektrisitet, Føringsveier i massivtre, Massivtre and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Elektriske anlegg i massivtre – stikkontakter og brytere

  1. Pingback: Hjørnelister i massivtrehus | Vi bygger hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *