Informasjon om Massivtre – og vår leverandør

Vi får bygget hus i massivtre i 2011, og vår nye leverandør blir nå Montasje AS De har spesialisert seg på å bygge hus i massivtre i Norge, og har kontakt med flere leverandører av elementer. Våre hus blir hentet fra Tyskland, og det er Rombach Nur-Holz som leverer. Så vidt vi vet er dette de første husene som leveres fra Nur-Holz i Norge.

Grunnen til at vi er så glade for denne løsningen, er at disse elementene består av 100% tre – slik som Holz100 sine elementer. Nur-Holz har utviklet sin egen treskrue, som benyttes for å holde elementene sammen og elementene vil bestå av et materialet- levende tre. På bakgrunn av dette vil vegger og tak bevege seg likt – i takt med årstidene. Bruker man lim eller skruer (dødt materialet) for å holde elementene sammen- får man ikke denne fordelen, og man kan få tydeligere sprekker. Stenderverkhus består også av mange forskjellige materialer i vegger og tak, og man kan også her se sprekker. Stenderverk krever også en lang tørkeprosess, for å begrense sprekkdannelse. Så det krever en lengre byggeprosess.

Den konforme faktoren av at elementene består av kun ett materiale, skal gi godt inneklima for allergikere. Som en evig pollenallergiker gleder jeg meg spesielt til å flytte inn i et hus med disse egenskapene. Jeg liker også at vi har fullstendig kontroll på innholdet i vegger og tak.

Nur-Holz leverer overflater som er veldig like Holz100 sine, men med mindre kvist – i følge Montasje AS. Og det er jo bare positivt. Nur-Holz har de samme gode brannkvalitetene som massivtreelementer har, og de puster fordi de er diffusjonsåpne. Elementene som ikke benytter lim, men dybler i tre eller metall- er best på diffusjon. Den kompakte elementtypen med mye treverk i vegger og tak har også de gode egenskapene som mur med å holde på varmen om vinteren, og å holde husene kjølige på sommeren (høy varmekapasitet)

Tre er et naturlig materialet, som det er mye av i Europa. Denne skogen er ikke truet på samme måte som regnskogen i tropiske strøk- fordi klima i Europa gjør at skogen vokser opp igjen. Å benytte europeisk tre i husbygging er derfor bra for miljøet. Massivtrehus består av MYE tre, og de binder derfor mye CO2. Dette er også bra for miljøet. Hadde man benyttet det i peisen ville CO2 blitt frigjort til atmosfæren, og man måtte plantet et nytt tre for å ta opp denne CO2’en igjen. Derfor er massivtre CO2 nøytralt, og elementene som kun består av tre er helt reversible til naturen. Løsningen vi nå skal få for huset vårt, er på bakgrunn av punktene nevnt over et veldig miljøvennlig valg. Energibruken i produksjonen er hovedsakelig basert på klimanøytral bioenergi. Dette gir i sum en positiv CO2-effekt.” Hentet fra Treteknisk- den lille grønne

 


This entry was posted in Massivtre and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Informasjon om Massivtre – og vår leverandør

 1. Alex Lien says:

  Hei Ragnhild,
  fantastisk å lese bloggen din! I´m a follower.
  Tre er et fantastisk materiale og massivtre et byggesystem som har positive egenskaper som burde være av alles interesse.

  Jeg har brukt mye tid på massivtre det siste halvannet året og skal nå i gang med produksjon av limte elementer. Ja, LIMTE elementer. Men vi har fulgt med i timen og tar ingen snarveier. Argumentene for dyblede elementer er klare og står godt alene uten å måle seg mot alternativene.
  Det er av gode overveide grunner vi har valgt lim-produksjon over andre etablerte metoder. Et kriterium i vårt valg har vært at produksjonsformen ikke skal gå på kompromiss med inneklima eller miljø egenskaper. Limet som brukes er diffusjonsåpent(pustende) og nedbrytbart) Valget ble lim fordi det pr i dag den suverent sterkeste heftemetoden som er å oppdrive og gir svært god statisk styrke i elementene. Samme styrke, mindre vekt, større muligheter. Produksjonen med lim er også kostnadseffektiv i forhold til øvrige metoder innen massivtre.

  Jeg følger spent med videre…..

  klem alex

 2. Ragnhild says:

  Hei Alex
  Takk for kommentar 🙂
  Har hørt om de fantastiske planene som Jørgen og du har med produksjon av massivtre elementer i Luster!
  Vi var veldig innstilt på løsningen med 100% tre, etter å ha jobbet med det i nesten to år. Derfor var det veldig fint å få til en tilsvarende løsning, og ikke pånytt ta stilling til lim eller skruer. Men når dere kan gjøre godt rede for limet dere bruker og påvirkningen på inneklima, så er det en løsning jeg absolutt anbefaler videre. Legg info’en lett tilgjengelig for alle når dere får opp en hjemmeside, for det er vanskelig å finne dette hos andre som bruker lim.
  Og at lim har klare fordeler med tynnere elementer, og at de klarer lengre spenn er det jo ikke noe tvil om.

  Ønsker dere masse lykke til med produksjon av massivtre elementer i Luster, med det kule navnet MASSIV LUST 🙂

  Hilsen Ragnhild

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *