Innevegger og mønebjelker

Nye ting å ta stilling til med ny leverandør, men veldig glad for at prosessen går fremover. Nur-Holz jobber med produksjonstegninger, som vi snart får oversendt for godkjennelse. Siden huset er i massivtre, kan vi ikke ombestemme oss etter dette, men etter tre år begynner vi jo å bli ganske sikre i vår sak….

Men nytt er at Nur-Holz også kan levere innvendige bindingsverksvegger med gipsplate på en side (slik at installasjonene kan legges inn) Disse veggene leveres som ferdige elementer, og heises på plass samtidig som massivtre elementene. Dette sparer vi tid på, i forhold til om snekkeren gjør det- slik vi hadde planlagt opprinnelig. Innendørs har jeg ingen problemer med ferdige bindingsverk-elementer. Men planlegger du dette på yttervegger ville jeg virkelig fått gode referanser fra noen som har bygget med dette, og bodd der i noen år. Etter det jeg har hørt er det mye dårlig kvalitet på slike elementer.

Vi må dermed bestemme oss 100% for innervegger også, og her har vi vært ganske usikre på inngangspartiet vårt. Vi regner med at det blir litt endringer der de neste dagene.

I 2. etasje skal vi ha en mønebjelke, og det har tidligere vært snakk om å felle den inn i massivtre elementet. Men denne løsningen er ikke spesielt god, hvis den også felles inn i takisolasjonen. Arkitekten tegnet tidligere en detalj på en tilsvarende løsning for å få skjulte takrenner, men å lage slike “hull” i isolasjonen er jeg veldig skeptisk til. Årsaken er isolasjonen blir noe dårligere, men det “verste” er tettingen omkring bjelken. Hvis man skulle være uheldig å få en luftlekkasje her, vil varmluften stige opp, sive igjennom konstruksjonen og kondensere mot den kalde takflaten. Dermed oppstår kondens- dvs. vann utskilles som etter hvert trenger ned i takkonstruksjonen. Så den første løsningen som du ser på bildene under, er helt uaktuell- og jeg er veldig glad vi får være med på å vurdere slike løsninger.

Mønebjelken er innfelt, en løsning som gir økt risiko for kondens.....

En mye bedre teknisk løsning vil være å ha mønebjelken under takelementene, slik tegningen under viser. Den blir synlig, men takhøyden er her 3,8 meter så det er god plass. Vi har slitt med å finne føringsvei for ventilasjonsrør, men her får vi faktisk en mulighet for å skjule de også- hvis vi setter inn plater som også bildet under viser. En siste løsning er selvfølgelig en gyllen middelvei. Og den er også til vurdering. Dette er typiske problemstillinger hvor man ofte vil se at arkitekten og entreprenøren vil diskutere ganske heftig…. Men det fine er at det er du som er byggherre som bestemmer 🙂

Tykkelsen på isolasjon blir 180mm, og tykkelse på massivtre elementer blir 208mm

Mønebjelken er under takelementene. En god løsning for det tekniske

 

 


This entry was posted in Innendørs løsninger, Massivtre and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Innevegger og mønebjelker

  1. Pingback: massiv tre, husbygging, byggeprosess | Vi bygger hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *