Massivtre- hvorfor velger vi dette

Vi velger massivtre på grunn av inneklima og miljø. Et godt inneklima oppstår fordi husene er diffusjonsfri- det er ikke behov for dampsperrer- huset “puster”. Materialbruken gjør det miljøvennlig, siden det kun benyttes fornybart tre. I tillegg er byggetiden kort.

Fordelene med Massivtre er ikke noe nytt i Norge! Laftete hus har de samme fordelene som massivtre, som hovedsaklig er et diffusjonsfritt hus uten dampsperre, og bruk av fornybare materialer. Massivtre (er som navnet tilsier) massive elementer av tre, som lages ved at treplanker legges ved siden av hverandre, eller i kryss lagvis og sammenføyes med lim, dybler eller stålstag. Massivtre- elementene lages ferdig i fabrikken, fraktes til byggeplassen og monteres på byggeplassen. Graving og grunnmur må være klart, så monteres vegger, tak og etasjeskillere for et helt hus på en ukes tid. Dette er også en av de store fordelene med massiv tre. For å tilfredsstille isolasjonskrav må det isoleres på utsiden av massivtre elementene, og deretter monteres vinduer og ytterkledning. Værtette hus får man derfor på noen uker.

Skepsisen til massivtre i Norge, ligger mye i at byggebransjen ikke er så åpne for nye løsninger. Så det er få som tilegner seg kunnskap om dette, og derfor tilbys det ikke kunder. Heldigvis gjør den økende miljøfokusen at flere går for massivtre, og det merkes blant de utbyggerne som tilbyr dette i Norge. Det er bygget tusenvis av massivtrehus i mellom-Europa, og det fungerer veldig bra i dette klima. Husbyggere i Norge møter usikkerhet hos utbyggere, for om dette egner seg i det Norske klima. Vi har aldri vært bekymret for dette, og har snakket med flere fagpersoner som er enig med oss. Vi har også besøkt to massivtrehus som er bygget i Oslo-området. Det er allerede en rekke massivtre hus i Finnland, Sverige og Norge. I tillegg har de laftede husene overlevd i årevis. Så vi har aldri bekymret oss for at slike hus ikke skal passe i det norske klima.

Som nevnt over er det flere måter å sammenføye plankene i elementene. Det kan benyttes lim, dybler eller stålstag. Vi ønsket å benytte tredybler som Holz100 kunne tilby og få et hus med 100% tre, og vi håper fortsatt å få til dette med en annen leverandør. Det kommer mange innlegg om massivtre på denne bloggen, og et innlegg om fordelene og ulempene med de forskjellige sammenføyingsmetodene kommer senere denne uken.

Se ellers siden på bloggen om huset: http://ragnhildmarie.com/om-huset/


This entry was posted in Massivtre and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Massivtre- hvorfor velger vi dette

 1. John Bjørnsen says:

  Imponerende blogg
  jeg har utrolig lite peiling på dette, så det er noen ting jeg lurer litt på.
  hvor ligger den store miljøgevinsten i massivtreprosjekter , har ikke noe peilig på det men for meg ser det jo ut som det går med dobbelt så mye tre material, litt mindre isolasjon og lekter og kledning blir som vanlig. (du kan få bygget hus på den vanlige måten med diffusjonsåpen duk sånn at man oppnår det du kaller for et pustende hus ) . jeg kan ikke helt se den store forskjellen et massivtrehus skal utgjøre for innemiljøet, Ventilasjonsanlegget på et vanlig hus skal jo skifte ut luft tilsvarende halvparten av husets volum i timen. Det skal vel godt gjøres for et hus og puste bedre enn det?.
  Jeg har alltid trodd at det er prisen som gjør at denne type hus er uaktuell for de fleste, er det ikke dyrere enn vanlige hus?.
  Mvh
  John Bjørnsen

 2. Ragnhild says:

  Hei
  Takk for kommentar! Det er alltid hyggelig 🙂
  Jeg kommer tilbake med svar en av de nærmeste dagene.

  Hilsen Ragnhild

 3. Pingback: Bedre inneklima med trefiberisolasjon | Vi bygger hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *