Mer om hvorfor vi velger massivtre

Fikk følgende kommentar her om dagen, og syntes den var så godt formulert. Siden dette beskriver det som alle lurer på med massivtre. Derfor svarer jeg på den i et innlegg. Mitt svar ser du under kommentaren som er skravert.

Kommentar: hvor ligger den store miljøgevinsten i massivtreprosjekter , har ikke noe peilig på det men for meg ser det jo ut som det går med dobbelt så mye tre material, litt mindre isolasjon og lekter og kledning blir som vanlig. (du kan få bygget hus på den vanlige måten med diffusjonsåpen duk sånn at man oppnår det du kaller for et pustende hus ) . jeg kan ikke helt se den store forskjellen et massivtrehus skal utgjøre for innemiljøet, Ventilasjonsanlegget på et vanlig hus skal jo skifte ut luft tilsvarende halvparten av husets volum i timen. Det skal vel godt gjøres for et hus og puste bedre enn det?.
Jeg har alltid trodd at det er prisen som gjør at denne type hus er uaktuell for de fleste, er det ikke dyrere enn vanlige hus?

Mitt svar: Massivtre-elementer er kompakte- stødige elementer, som er totalt reversible tilbake til naturen- fordi elementene kun består av tre. Limet som benyttes i limte massivtre-elementer har også blitt så miljøvennlig at det er nedbrytbart (ref. de entusiastiske massivtreprodusentene som snart skal starte opp i Luster) Avfallsproblematikken for massivtre er derfor enkel, siden man i tillegg kan velge å få ferdig overflater/paneler innvendig. I forhold til stenderverkhus som består av mange forskjellige produkter som må behandles på ulike måter (eks. gips el sponplater, steinull eller glassvatt isolasjon, fuktsperrer, lim, vindsperre mm) og mye er ikke reversibelt til naturen. Det samme gjelder for mur- og betonghus. Dette må også behandles, og brytes ikke ned i naturen.

Så isolasjon. I massivtrehus benyttes som regel trefiberisolasjon. Dette er også miljøvennlig og reversibelt- i motsetning til steinull og glassvatt som består av uorganiske materialer. Steinull og glassvatt tåler heller ikke vann, og må derfor beskyttes med en fuktsperre mot inneklima (kondensfuktighet). Det er gjort tester på bittesmå skader på denne fuktsperren, som medfører at det samles store mengder vann i isolasjonen- fordi steinull og glassvatt ikke kan kvitte seg med fuktighet. Dette fører til soppdannelse, som er veldig dårlig for inneklima. Så jeg tror ikke det finnes diffusjonsåpne fuktsperrer (eller jeg ville i alle fall ikke anskaffet meg det), men det er kanskje diffusjonsåpne vindsperrer du mener?? (kalles ofte vindduker tror jeg) Som ligger utenpå isolasjonen. Trefiberisolasjon derimot, tåler vann, men det har noe dårligere isolasjonsegenskaper og derfor brukes det lite i stenderverkhus- da veggene blir for tykke for å få god nok isolasjon. Kombinert med massivtre er det derimot et glimrende isolasjonsmaterialet, fordi veggene isolerer såpass mye alene, og veggene blir passe tykke. Står mye bra om isolasjon på denne siden: gamle trehus

Trefiberisolasjonen festes utenpå massivtre-elementene, og nullpunktet sitter i overgang fra massivtre til trefiber isolasjon. Et bra sted. I stenderverk må man definititvt sjekke dette med byggmesteren sin. Jeg vet at spesielt hos mange utbyggere, som vil ha mest mulig penger i egen lomme- er dette et kjent problem.

Så er det dette med å beskytte huset i byggeperioden, og massivtrehus blir værtette i løpet av veldig kort tid. Det er en stor fordel i dette klima. Bygger du stenderverk eller murhus ville jeg hatt gode avtaler med byggmesteren, slik at isolasjonen ble godt beskyttet i byggetiden. Vært utrolig mange byggeprosjekter rundt oss i vinter, og mange dårlig dekkete hus. Hvis glava og andre mineralull eller glassvatt isolasjonsprodukter blir våte fra utsiden- får man akkurat samme problematikk med inneklima. Dessuten har jeg hørt at isolasjonsegenskapene blir dårligere, og nullpunktet flyttes og man får kondensproblemer pga. dette i tillegg (men her er jeg ikke 100% sikker) Uansett er det en grunn til at man burde bo i campingvogn på byggeplassen, for å følge nøye med. Hvis man ikke er snekker og bygger selv.

Håper dette overbeviste om at inneklima er bedre, men still gjerne flere spørsmål. Det er også mange som mener at det er greit å droppe mekanisk ventilasjon i et pustende hus (eks. de som lanserer aktiv hus). Vi undersøker litt rundt dette, så kommer sikkert tilbake til mer her på et senere tidspunkt.

Miljøperspektivet har jeg vært inne på i forhold til at alt er reverserbart. I tillegg lagrer de kompakte treelementene mye CO2, i motsetning til stenderverk og mur. Der prosessene ved å lage alt innholdet i konstruksjonen heller bruker mye CO2. Jeg mener derfor det er fornuftig bruk av trevirke- siden mye annen bruk frigjør CO2 til atmosfæren. Tre er en naturlig ressurs- som raskt erstattes av nye trær (i vår del av verden), og siden alle trenger et sted å bo mener jeg at tre er det beste man kan bygge hus med.

I tillegg har Massivtre- elementer de samme egenskaper som murhus i forhold til at denne typen hus har høy varmelagringsevne, og derfor påvirkes “saktere” av utetemperaturen enn vanlig stenderverkhus (holder huset kaldt om sommeren, og varmt om vinteren) Dette sparer man energi på, og i Tyskland (som er massivtrehusets hjemland) har teser avdekket at folk “føler” at det er varmere i trehus- og derfor har det noen grader kaldere enn i murhus…. Det sparer man enda litt mer energi på 🙂 De massive elementene har også veldig gode brannegenskaper. Våre hus står fire meter fra hverandre, kravet er åtte meter pga. brannspredning, men vi trenger ikke gjøre noen ekstra tiltak for å få lov til dette. Slik et stenderverkhus måtte gjort (mur er jeg usikker på).

Ellers stemmer det at man må ha lekter og ytterkledning. Massivtre er ofte dyrere enn stenderverk. Men det kommer an på konstruksjon og type elementer man bruker. I tillegg er tilbudet man får på massivtre gjerne inkludert ferdige overflater inne og det er inkludert kompakt tak. Så man må sørge for å få med seg alt i tilbuds- sammenlikningene. Men jeg tror det har mye med bransjen å gjøre, og at det vil jevne seg hvis flere velger massivtre. Man burde også ta med at byggelånet raskere kan erstattes med et vanlig huslån (kort byggeprosess)… Her er det mange gebyrer å spare. Og planlegger du er hus med usymetriske former – ville jeg i alle fall sjekket massivtre, siden elementene gjøres klare på fabrikken.

Vet ikke om jeg har svart på alle dine spørsmål, så spør gjerne mer!

Mer om huset vårt: http://ragnhildmarie.com/hus-i-massivtre/

Og byggeprosessen hittil: http://ragnhildmarie.com/om-husbyggingsprosessen/


This entry was posted in De grunnleggende valgene, Massivtre, Miljø og inneklima and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Mer om hvorfor vi velger massivtre

  1. Pingback: Grunnmur med bindingsverk og sprøytebetong | Vi bygger arkitekttegnet hus i massivtre

  2. Pingback: massiv tre, husbygging, byggeprosess, etasjeskiller, limte elementer | Vi bygger hus i massivtre

  3. Pingback: Bedre inneklima med trefiberisolasjon | Vi bygger hus i massivtre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *