Montasje av sentralstøvsugerrør – del 1

Vi har som tidligere skrevet mottatt to pakker fra sentralstøvsugerbutikken, og den ene – rørpakken for tre uttak– er nå tatt i bruk for litt egenjobbing på huset. I pakken lå en montasjeguide, rør + rørdeler, lim og en lavspentkabel. Vi har valgt å gjøre denne monteringen selv, men de fleste snekkere kan også tilby denne tjenesten.

Vi har latt rørlegger, elektriker og snekkere få legge sine installasjoner ferdig, for å ikke komme i veien. Vi fikk “lov” av snekkeren (som står for gulvoppbyggingen) å ha en høyde på rørene på 10 cm. Høyden gjorde at vi klarte å komme over EL og vannrør, og fortsatt være under 10 cm, og dermed gå korteste vei til uttakspunktene. For å stabilisere sentralstøvsugerrøret la vi noen klosser under rørene i tomrommet mellom de andre installasjonene.

Føringsveien ble derfor over massivtre- etasjeskilleren, og skal etterhvert skjules i gulvoppbyggingen som skal beskrives i neste innlegg. I tekniske rom har vi en sjakt som går rett opp til kjøkken i første etasje hvor vi skal ha flest uttak. Tilsammen i huset skal vi ha:

  • – hybel i kjeller ikke tilkoblet
  • – Kjeller (boder + teknisk rom): et vanlig uttak
  • – 1. etasje: et vanlig uttak, en wally flex, en feieluke
  • – 2. etasje: et vanlig uttak

På bildet under ser man det hvite røret som kommer opp fra teknisk rom i kjelleren (via teknisk sjakt) og går rett frem mot kommende feieluke, og til siden mot inngangsparti og vaskerom for Wally flex. Uttaket for vanlig sugeenhet er satt under kjøkkenbryteren, og et 90 graders grenrør er satt inn for å tilknyttes det vanlige uttaket. Røret fortsetter videre opp til uttak i annen etasje.

Bildet under er tatt etter at monteringen til vanlig uttak i første etasje er ferdig.

Montasje av rør til vanlig uttak for sentralstøvsuger er ferdig

Standardslangen er 9,6 meter, så man kan ganske enkelt beregne uttak ut fra dette. Eller man kan sende tegninger med m2 til sentralstøvsugerbutikken. Sistnevnte gjorde jeg, og fikk tilpasset en pakke ut fra dette.

Vi la rørene over etasjeskilleren i massivtre, og siden vi har noen innevegger i stenderverk tok vi uttakene her. Dermed får vi skjult rørene fullstendig. Skal man ha massive innevegger må man slisse kanalene inn i elementene i fabrikken, eller skjule i planlagte garderobeskap eller lignende. Det krever litt planlegging, så veldig greit å legge de til evt. stenderverkvegger.

Bildet under viser røret til wally flex som går inn i stenderveggen på gulvnivå gjennom et 90 graders ben. På andre siden tilknyttes et rør som senere skal knyttes til wally flex uttaket. Røret opp fra gulvet knyttes skjules derfor også.

Rør til wally flex

Vi prøvela rørene før vi limte rørene sammen, og det var greit – spesielt siden rørleggeren ikke var helt ferdig, og vi måtte flytte litt på det ene røret. Et glass med lim var med i montasjepakken. En liten pensel for å enkelt få på limet burde du fikse selv.

En tynn strømkabel for av/på styring av sugeenheten i kjelleren er vedlagt i montasjepakken. Denne skal følge røret på utsiden frem til det siste leddet. Her kommer mer info om noen uker.

Svakstrømsledning sentralstøvsuger

Under er røret for å tilkoble feieluken, som skal kappes til mer passende høyde når sparklingen av gulvet er ferdig. Feieluken skal sitte i sokkelen på kjøkkeninnredningen.

 

 

 

Litt sen kveld med montering 🙂

 

 

 

 

 

 


This entry was posted in Massivtre. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *